Kolera nedir neden olur nasıl bulaşır belirtileri nelerdir?

KOLERA şiddetli sürgün ve kusmayla belirgin bulaşıcı salgın ve kırıcı hastalık. Eski çağdan beri insanları ürküten salgın hastalıklardan biridir.


Eskiden sağlık koşullarının ve beslenmenin yetersiz, buna karşılık insanların toplu ve kalabalık olduğu yerlerde (Güneydoğu Asya ülkeleri, özellikle Hindistan, savaş zamanında ordu birlikleri, kışlalar) çok görülür ve büyük kırımlara yol açardı.

Kolera, insanlarda kolera vibriyonu denen bir basilden ileri gelen şiddetli bir bağırsak enfeksiyonu ve zehirlenmesidir. Suyla ve mikroplu yiyeceklerle bulaşır.

2-5 günlük bir kuluçka döneminden sonra şiddetli karın ağrıları, kusma ve ağır bir ishalle kendini gösterir. Dışkının laboratuvarda incelenmesiyle anlaşılır.

Tedavi için sülfamitler antibiyotikler ve bol su kullanılır. Hasta ishal yoluyla çok su kaybettiği için çok su içmelidir. Önleyici tedbir olarak hastalığın hükumete bildirilmesi, hastaların başkalarından ayrı bulundurulması, tedavi edilmesi ve salgın bölgelerine gideceklerin önceden aşılanması gerekir.