Koca Sinan Paşa kimdir nerede doğdu ne zaman yaşadı neler yaptı? kısaca hayatı

KOCA SİNAN PAŞA (1520-1596) Osmanlı devlet adamı. Arnavutluk’ta doğdu, küçük yaşta devşirme olarak saraya alırdı. Çeşitli bölgelerde sancak beyliği yaptı. Mısır beylerbeyliği sırasında Yemendeki imam Mutahhar isyanını bastırdı. 1574 yılında Tunus kentini ve Halkülvad (Goletta) Kalesi’ni İspanyollardan alarak Tunus’un fethini tamamladı.


Sokullu Mehmed Paşa’nın onaylamamasına karşın İran’a savaş açılmasını sağladı. Sokullu Mehmed Paşa öldürülünce sadrazam oldu. Sadrazam olmadan önce İran Serdarlığı’na atanmıştı. İran’da başarı kazanamayınca serdarlıktan ve sadrazamlıktan alındı.

Dört yıl Malkara’da sürgün hayatı yaşadı. Sürgün dönüşü önce Şam beylerbeyi sonradan da ikinci kez sadrazam oldu (1588). Üç yıl sonra yine azledilerek ikinci kez Malkara’ya sürüldü. 1593’te üçüncü kez sadrazam olduğunda Avusturya’ya savaş açtırdı.

1595’te 3. Mehmed’in padişahlığı döneminde tekrar azledildi ve Malkara’ya sürüldü. Aynı yıl dördüncü kez sadrazam oldu. İsyan eden Eflak Voyvodası Mihail’in üstüne yürüdü, başarılı olamayınca bir kez daha azledilerek Malkara’ya sürüldüyse de on gün sonra tekrar sadrazam oldu ve sefer hazırlıkları yapılırken öldü.