Kobalt nedir nasıl elde edilir bulunur nasıl bir maddedir nerelerde kullanılır?

KOBALT nikel ve demiri andıran beyaz renkli katı element. Simgesi Co, atom numarası 27, atom ağırlığı 58.94. yoğunluğu 8.8. erime derecesi 1.490 °C. Demir gibi mıknatıslanan bir madendir. Tuzlarının eriyikleri pembe renklidir, ısıtılınca mavileşir. Bu tuzlarla birçok amonyaklı bileşikler oluşur. Bileşikleri boya ve sır yapımına yarar.


Kobalt filizleri doğada genellikle demir, bakır ve nikel filizleri ile bir arada bulunur ve bu filizlerin işlenmesi sırasında elde edilir. Filiz kavrulup zenginleştirildikten sonra hidrojenle indirgenir. Elde edilen saf kobalt daha çok alaşım halinde kullanılır.

Stelit denen kobalt krom alaşımı çok sert olduğu için torna bıçaklarının yapımında kullanılır. Kobalt tungsten alaşımı da çok serttir, cam ve porselen işlemede işe yarar. Aşınmaya, paslanmaya dayanıklı olması istenen aletler (keskiler, delgiler, cerrahi protezler, bilimsel aygıtları, meteoroloji aygıtlar, vb) hep kobalt alaşımlarından yapılır.

Saf kobalt ise seyrek olarak (katalizör, kobaltlama, radyoaktif kaynak) kullanılır. Kanser urlarının tedavisinde kullanılan “kobalt bombası”nda kobaltın 60 kütle sayılı radyoaktif izotopu yer alır.