Klorofil nedir nerede bulunur ne işe yarar? özellikleri hakkında bilgi

KLOROFİL yeşil bitkilerde bulunan ve bitkilere yeşil rengi veren boya maddesi. Klorofil, bitkilerin yeşil bölümünde özellikle yapraklarında, hücrelerin içinde kloroplast ya da klorofil taneciği denen organcıklarda bulunur. Toprak altındaki bölümlerde (kök, köksap), asalak ve çürükçül bitkilerde bulunmaz.


Klorofilin en önemli görevi güneş ışınlarını soğurması ve güneş enerjisini kimyasal enerjiye çevirmesidir. Klorofil yalnız bazı ışınları, özellikle kırmızı ışınları soğurur.

Onun soğurduğu bu ışık enerjisi sayesinde bitki havadan aldığı karbondioksit gazı ile topraktan kökleri yoluyla aldığı su ve metal tuzlarını birleştirerek organik maddeler (şeker, protein, yağ) yapar.

Yeşil olmayan bitkiler (mantarlar) bu maddeleri kendileri yapamadıkları için dışarıdan almak zorundadırlar (çürükçül ya da asalak beslenme).

Klorofil alkolde ve benzinde erir. Kimyasal bakımdan, uzun bir yan zincirle birleşmiş bir magnezyum tetrapiroldur. Otçul hayvanların organizması otlardaki tekrapirolu, kendi kanları için gerekli moglobinin yapımında kullanabilir.

Bitkinin klorofil yapabilmesi hem kendi genetik yapısına, hem de bazı çevre koşullarına bağlıdır (ışık, toprakta demir bulunması, vb.).