Klor nedir ne zaman kim tarafından keşfedildi nerelerde kullanılır? hakkında bilgi

KLOR halojenler grubundan gaz halinde bir element. Simgesi CI, atom numarası 17, atom ağırlığı 35.46, yoğunluğu 2.5. Yeşilimsi sarı renkte boğucu ve zehirli bir gazdır.


Doğada serbest olarak bulunmaz. 1774’te İsveçli kimya bilgini Scheele tarafından keşfedildi. Klor -35°C'de sıvılaşır ve sıvı olarak saklanır. Suda oldukça iyi erir (klorlu su).

Klorun kimyasal etkinliği büyüktür. Işıkta hidrojenle doğrudan doğruya birleşerek hidroklorik asit (Hcl) meydana getirir ve birleşme patlama şeklinde gerçekleşir. Hidrojenli bileşiklerin bir çoğunu etkilediğinden tahrip eder. Gaz halinde klor madenlerin de çoğunu etkiler.

Klorun en iyi bilinen bileşiği yemek tuzudur (sodyum klorür NaCI). Bunun gibi magnezyum klorür ve potasyum klorür tuzlarına da deniz suyunda çok rastlanır. Laboratuvarda klor elde etmek için Scheele yöntemi uygulanır; hidroklorik asit sıcakta manganez dioksit üzerinden geçirilir, manganez klorür ve su meydana gelirken bir yandan da klor gazı açığa çıkar.

Klor sanayide birçok maddenin beyazlatılmasında, suların mikroplardan arındırılmasında kullanılır. Kentlere verilen içme ve kullanma suları klorlandıktan sonra dağıtım borularına pompalanır. Suların mikroplardan arındırılabilmesi için 1 m³ suya 1 gram klor karıştırmak yeterlidir.