Kleopatra kimdir ne zaman yaşadı nasıl öldü kiminle evlendi? hayatı hakkında bilgi

KLEOPATRA Mısır kraliçesi (İÖ 69-30). Bu adı taşıyanların yedincisi olmasına karşın en ünlüsüdür. Babası 12. Ptolemaios’un vasiyeti üzerine ve ülkesinin geleneklerine göre erkek kardeşi 13. Ptolemaios ile evlenerek tahta çıktı (İÖ 51).


Eşi olan kardeşi ile aralarında başlayan iktidar mücadelesi yüzünden başkent İskenderiye’den ayrılmak zorunda kaldı. Eski durumunu elde etmek için ordu toplayarak İskenderiye’nin üzerine yürüdüğü sırada Roma İmparatoru Sezar İskenderiye’ye girdi (İÖ 48).

Kleopatra, Sezar’ı kandırarak kardeşinin iktidarına yeniden ortak oldu. Bu duruma başkaldıran kardeşi 13. Ptolemaios Sezar’a yenilince iktidar tek başına Kleopatra’ya kaldı. Kleopatra Sezar'la birlikte Nil boyunca ilerleyerek Habeşiştan’a girdi. Daha sonra Sezar’la Roma’ya gitti ve Sezar’ın ölümüne dek orada kaldı.

Roma İmparatorluğu içinde baş gösteren Octavianus-Antonius çekişmesinde Antonius’un tarafını tuttu. Doğunun yönetimini elinde tutan Antonius’u etkileyerek onunla yaşamaya başladı. Bu arada büyük zaferler kazanarak Mısır’ın sınırlarını genişletti. Ancak İÖ 31 yılında Octavianus, Kleopatra ve Antonius’u yenince Mısır’da Antonius ile birlikte intihar etti.

Birçok dil bilen Kleopatra, hükümdarları etkilemesi ve göz kamaştırıcı yaşantısı ile tarihte ün kazanmış, birçok tiyatro ve sinema yapıtına konu olmuştur.