Kira nedir ne için verilir sözleşmesi nasıl olur nasıl çıkarılır? hakkında bilgi

KİRA herhangi bir taşınmaz mülkün (arazi, konut, iş yeri) ya da taşınır malın (makine, taşıt, hayvan), sahibi tarafından bir bedel karşılığında bir süre için başkasına verilmesi ve bu şekilde tutulan mal için ödenen para. Kira, kullandırma ve yararlandırma amacıyla yapılan bir sözleşme sonucunda meydana gelir. Sözleşme şekle bağlı değildir, yani yazılı ya da sözlü olabilir.


Kira bedeli taraflarca serbestçe kararlaştırılır ve sözleşmede belirtilen zamanda ödenir. Ödeme zamanı belirtilmemişse Borçlar Kanununda yazılı kurallara göre belirlenir. Kiralanan mülkün ya da malın istenilen bedelle kiralanması ve sözleşmeye bağlanması serbest olmakla birlikte gayrimenkul kiraları hakkındaki 6570 sayılı kanun belediye sınırları içindeki çatılı binaların kiracıları, kira süresinin bitiminden en az on beş gün önce kiralananı boşaltacağını yazılı olarak bildirmedikçe, sözleşme aynı koşullarla bir yıl daha uzatılmış sayılır.

Kiracı çıkmıyor diye, kanunda yazılı nedenler dışında bir nedenle boşaltma davası açılamaz. Kiralayan önce kendisinin, eşinin ya da çocuklarının gereksinmesi varsa kiralananın, kira dönemi sonunda boşaltılmasını isteyebilir ve gereksinmesini mahkemede kanıtlamak zorundadır.

Kiralayan böyle bir nedenle kiralananı boşalttırırsa oraya kendisi, eşi yada çocuğu geçmek zorundadır (bu durum eşler hakkında mahkemece ayrı yaşama kararı varsa geçerlidir). Kendileri geçmez de yeniden başkasına kiralarsa hem cezaen, hem hukuken sorumlu olur.

Bunun dışında kiracının kirayı zamanında ödememesi ve bir yıl içinde en az iki kez haklı ihtarla karşılaşması, binanın yeniden yapılmak için yıkımı, kiracının ayni belediye sınırları içinde haline uygun konutu bulunması, kiralananı sözleşmede yazılı amaçlar dışında kullanması, vb. nedenlerle de boşaltma davası açılabilir ve haklı durumda kiracı çıkartılabilir.