Kimya nedir neyi inceler ne işe yarar kaça ayrılır? hakkında bilgi

KİMYA yalın cisimlerin bir araya geldiklerinde birbirini etkilemeleri sonucunda oluşan ve bu cisimlerin yapısında kalıcı ve derin değişiklikler yapan olayları inceleyen bilim. Fiziksel etmenlerin (ısı, ışık, elektrik vb.) etkisi altında cisimlerin uğradıkları değişiklikler de bu bilimin konusudur.


Kimya bu etkilerin dayandığı doğal kanunları ortaya çıkarır. Fizik, cisimlerin doğasını ve iç yapısını bozmadan bu cisimler arasında oluşan olguları incelediği halde, kimya her maddeyi ayrı ayrı ele alır, kökenini, oluşum biçimini, karşılaştığı değişik koşullarda ne durum aldığını inceler.

Bu temel ayrılıklara karşı fizik ile kimya birbirine çok yakın iki bilimdir, birbiriyle sürekli ilişkilidir; bu nedenle ikisinin de bazı dalları birbirine karışır. Her ikisi de sonuçlarını, maddenin atom yapısı hakkındaki bilgilerden elde eder.

Günümüzde bir molekülde atomları birleştiren bağların doğası ve yapısı bilinmektedir. Bu bağlar kimya formülleri ile tanımlanmaktadır. Kimyada her elementin bir simgesi vardır ve bir atomu belirtir. Moleküllerde yer alan atomların sayısı ise her simgenin yanına yazılan sayılarla gösterir.

Örneğin suyun molekül formülü H2O’dur. Bunun anlamı bir molekül suda 2 atom hidrojen ile bir atom oksijen bulunduğudur.

Madenleri, madensileri ve bunların bileşiklerini inceleyen kimya dalına inorganik kimya, canlılar tarafından oluşturulan ya da sentez yoluyla yapılan maddeleri inceleyen kimya dalına da organik kimya denir.

Bunların alt dalları, bölümleri vardır. Canlı hücrelerde oluşan tepkimeleri inceleyen kimyaya biyokimya, bir bileşik içindeki elementleri inceleyen kimyaya analitik kimya, sanayi ya da tarım alanında gerekli maddelerin yapımıyla ilgili kimyaya uygulamalı kimya (sanayi kimyası ve tarım kimyası) denir.