Kilim nedir kaça ayrılır niçin yapılır? hakkında bilgi

KİLİM sedir, döşeme, divan vb. yerlere serilen genel olarak renkli ve desenlerle süslü havsız kıl halı. Kilim el sanatları içinde genelde kadınlar tarafından oluşturulan dokumalar içinde en eski geleneği olan dokumadır. Evlerin döşenmesinde (yaygı, sergi) taşımada (heybe), erzak ve giyecek korunmasında (çuval) köylüler ve aşiretler bu dokumalardan büyük ölçüde yararlanırlar.


Anadolu kilimlerinin bazıları halılar kadar tanınmıştır ve bunlar dokunduğu yörenin (Eşme, Karasu, Dazkırı vb.), aşiretin (Avşar, Berihan vb.), ailenin ya da motiflerinin adıyla ün kazanmıştır. Anadolu kilimleri Türkmen, Yörük, ve Türk kilimleri olmak üzere 4’e ayrılır.

Bu sınıflama kilimlerin dokunduğu bölgelere, bu bölgelerde kullanılan kök boyaların rengine ve geçerli olan, en çok yinelenen motiflerle yapılır. Kilimlerdeki motifler genellikle, halıda, çinide vb. kullanılan motiflerin aynıdır.

Ancak bu motifler, kilimde kullanılan dokuma tekniğinin gereği olarak köşeli, geometrik şekle sokulmuştur. Bu bir teknik zorunluluktur, ıstar adı verilen dik tezgahlarda dokunan kilimlerden halılardaki gibi yuvarlak motif çıkartılmaz.