Keseliler takımı nedir hangi hayvanları kapsar özellikleri nelerdir?

KESELİLER yavrularını doğurduktan sonra bir süre karın keselerinde büyüten memeli hayvanlar takımı (Marsupialia). Avustralya'nın keşfinden önce keseli hayvan olarak yalnız, Güney Amerika’da yaşayan sarig biliniyordu. Zooloji bilginleri Avustralya, Tasmanya ve Yeni Zelanda’da hepsi de keseli olan ve tıpkı diğer memeli hayvanlar gibi böcekçil, kemirgen, etçil ya da otçul beslenmeye uyarlanmış bulunan yaygın bir hayvanlar dünyası bulunca şaşkınlık içinde kaldılar.


Tebeşir çağının sonundan itibaren bu toprakların diğer kıtalardan ayrı düşmüş olması, bu direyin buralarda gelişip yayılmasına neden olmuş, dünyanın geri kalan bölümünde onların yerini eteneli memeliler almıştır. Keselilerin üremeleri etenelilerinki kadar güvenli değildir. Yavru doğunca ana memesini emecek kadar gelişmemiştir.

Doğduktan sonra anne tarafından alınıp, ikinci bir döl yatağı niteliğinde olan karın bölümündeki keseye konur. Burada meme başına benzer uzantılar vardır, yavru bunlardan birine tutunup uzun süre anasına yapışık olarak sütle beslenir. Ancak ondan sonra anasından ayrılarak kendi başına yaşayabilir.

Kese, erkekte de bulunan bir çift kemiğin arasındadır. Keselileri diğer memeli hayvanlardan ayıran daha başka özellikler de vardır: Dişler genellikle hep bir biçimdir ve sayıları birçoğunda 44’ten fazladır, ayak parmaklarında başparmak diğerleriyle karşılaşıp çengel olabilir.

Kangurugiller, vombatgiller, kuskusgiller, keselisıçangiller, keselisansargiller, keseliporsukgiller, keseliköstebekgiller bu takımdandır.