Kenya nerede hangi kıtada nasıl bir Ülke? başkenti ve tarihi hakkında bilgi

KENYA Doğu Afrika’da devlet. Yüzölçümü 583.000 km2, nüfusu 49,7 milyon, başkenti Nairobi. Ülke topraklarının doğu ve batısı birbirinden çok farklı doğal özelliklere sahiptir. Doğu Kenya, Hint Okyanusu kıyısına doğru alçalan ovalarla kaplıdır.


Kuzeye doğru savan ve bozkırlar görülür. İklim kuraktır. Batıda ise Viktorya Gölü’ne kadar kısmen lavlarla örtülü yaylalar yer alır. Bu bölgenin en yüksek noktası Kenya Dağı’dır (5194 m). Yaylaların arasında tüm Doğu Afrika’yı kaplayan Riff Vadisi bulunur.

Vadinin tabanı göllerle kaplıdır. Oldukça dengesiz dağılmış olan nüfusun büyük bir bölümü Viktorya Gölü kıyısında ve yaylalarda toplanmıştır. Önemli kentler Nairobi ve Mombasa’dır. Nüfus Kikuyu, Lunya, Luo, Kamba. Kisi ve Meru kabileleri ile 200.000 kadar Arap ve Avrupalıdan oluşur.

Ekonomi tarıma dayalıdır. Yerel tüketim için tahıl (mısır, darı, Hint darısı), dışsatım için kahve, çay, pamuk ve yer fıstığı, şeker kamışı, sisal ve muz yetiştirilir. Hayvancılık da yapılır (koyun, sığır, keçi). Sanayi gelişmemiştir. 19. yüzyıl başlangıcıyla Almanya ile İngiltere arasında çekişme alanı olan Kenya, 1885’te İngiliz sömürgesi oldu.

1920’de bağımsızlık hareketini başlatan Kikuyular 1925’te Jomo Kenyatta liderliğinde örgütlendiler. 1952’de Mau Maularla İngiliz yönetimi arasında başlayan sürtüşme iç savaşa yol açtı (l953-l956). Ülke 1963'te bağımsızlığına kavuştu. Kenya’yı ölünceye dek cumhurbaşkanlığı yapan efsanevi lider Jomo Kenyatta yönetti. Kenyatta’nın 1978’de ölümü üzerine yardımcısı Daniel Arap Moi başkanlığa seçildi.

Kenya tek partili otoriter bir rejimle yönetilen ve Afrika devletleri arasında, Amerika ve İsrail ile işbirliği yapan Batı yanlısı birkaç devletten biridir.