Kenevir nedir ne işe yarar ne için kullanılır nasıl bişey? hakkında bilgi

KENEVİR liflerinden kaba iplik, tohumlarından yağ ve bir türünün çiçekli tomurcuklarından esrar elde edilen bitki (Cannabis). İp yapımında kullanılan en eski bitkidir. İÖ 3. bin yılda Çin’de kullanılıyordu. İÖ 3. yüzyılda Avrupa’ya yayıldı.


Kenevir bir yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 2-4 m arasında değişir, saplarının çapı da 2-3 cm kadardır. Nemli ve ılıman iklimlerde yetişir. Çiçekleri iki evciklidir, yani kenevirlerin bazısı yalnız erkek çiçekleri, bazısı da yalnız dişi çiçekleri taşır.

Erkek çiçekler sapların ucunda salkım halinde, dişi çiçekler yaprakların koltuğunda kapçık halinde yer alır. Tohumları darı büyüklüğündedir. Tarlada olgunlaşan kenevirler biçildikten sonra kurutulur, yaprakları ve tohumları ayrıldıktan sonra çıplak saplar demet halinde bağlanarak suya yatırılır.

Sonra bir takım dövme ve ayıklama işlemlerinden geçirilerek lifler ortaya çıkarılır. Kenevir lifleri çok sağlam ve dayanıklıdır. İp, sicim, urgan, halat, çuval, yelken bezi yapımında kullanılır.

Kenevirin diğer türü Hint keneviridir (Cannabis indica) Bunun dişi çiçek tomurcuklarından esrar denen uyuşturucu madde elde edildiğinden ekimi yasaktır.