Kendi beslek nedir nasıl canlılardır kaça ayrılır? hakkında bilgi

KENDİ BESLEK kendi besinini kendisi yapabilen canlı varlık. Canlı varlıkların yiyecekleri iki kategoriye ayrılabilir: Birincisi, organizmaya ham madde ve enerji sağlayan, yani vücutta ‘yanan” besinler, ikincisi yalnız madde sağlayan, yani yanmayan besinler. Bu ikincisinde organizma enerjiyi başka türlü sağlar. Bir hayvan öncelikle vücutta yanabilen besinler almasına karşın bunların içinde yanmayan maddeler de (su, tuz, vb.) alır.


Bunlardan birincilerin yanmasıyla sağlanan enerji ikincilerin özümlenmesini de sağlar. Bu türlü beslenen canlılara dış beslek denir. Kendi beslek yaratık, yalnız iç enerjisi bulunmayan besinleri sindirir: Su, karbondioksit, nitrat ve fosfatlar vb. Yeşil bitkilerin tümü böyledir ve bunlara kendi beslek canlılar denir.

Bunlar da iki bölüme ayrılır. Kendi beslek canlıların çoğunluğu ışık beslektir (fototrof). Tamamı yeşil olan bu canlılar güneş ışığının enerjisinden yararlanırlar. Kimya beslek olanlarsa (kimyotrof) bazı bakterilerdir ve bunlar çeşitli karbon, azot, vb. bileşiklerini kimyasal tepkimelerle ayrıştırarak kendilerine gerekli enerjiyi sağlarlar.

Ancak yalnız yeşil bitkilerin yaptığı fotosentez insanlar ve hayvanlar için hayati önem taşır. Bu bitkiler kendilerini beslerken, daha doğrusu kendi besinlerini yaparlarken, insanlar ve hayvanların solunumu için gerekli olan oksijeni havaya verirler. Yine kendi beslek canlıların fotosentez yoluyla yaptıkları organik maddeler ise insanların ve hayvanların beslenmelerini sağlar.