Kemirgenler sınıfı nedir kaça ayrılır özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

KEMİRGENLER omurgalı hayvanların memeliler Sınıfından bir takım (Rodentia). Yiyeceklerini öğütmeye yarayan azı dişleri çok sayıda ve sıktır. Ayaklarında pençeleri bulunan bu hayvanların çoğunun postu oldukça değerlidir.


Kemirgenler genel olarak memelilerin homojen bir grubunu oluştururlar. Yapıları küçük bu hayvanların en büyüğü olan, su kobayı ya da diğer adıyla Güney Amerika su domuzunun bile boyu bir domuz kadardır.

Kemirgenlerin diş düzeni çok değişiktir. Köpek dişleri olmamasına karşın her iki çenede ön tarafta bulunan, aşındıkça kendilerini yenileme özelliğine sahip çift sayılı kesici dişler çok gelişmiştir.

Biyolojik açıdan kemirgenlerin en büyük özelliği yılda birkaç kez çok sayıda yavru vermeleri ve bulundukları ortama kolayca uyabilmeleridir. Ancak kemirgenlerin yaşayışları birbirinden farklıdır (bazılarının toprak altında, bazılarının ağaçlarda yaşaması gibi).

Kemirgenler dört gruba ayrılır: Sincabımsılar, sıçanımsılar, oklukirpimsiler ve çiftdişliler. Bununla birlikte bazı doğa bilginleri, soyoluşa bakarak (çok değişik fosil atalarını inceleyerek) bu dört gruptan çiftdişlileri (tavşanları) ayırıp ayrı bir takım saymaktadırlar.