KAZAKİSTAN Yüzölçümü 2.715.100 km., nüfusu 18,04 milyon, başkenti Astana. Türkiye'nin üç buçuk katı büyüklüğünde olan Kazakistan nüfusunun üçte biri Kazak, geri kalanı Rus’tur. Nüfus yoğunluğunun az oluşu doğa koşullarının elverişsizliğindendir.
Sibirya’nın güneybatı kesimindeki kurak alanlar ile Aral-Hazar çukurunun çorak yerleri bu cumhuriyetin sınırları içinde yer alır. Yağışlar ancak doğu ve güneydoğu kesimlerindeki dağların eteklerinde yeterli olduğundan buralarda yer yer tarıma elverişli alanlar bulunur.
Son yıllarda girişilen sulama projelerinin gerçekleştirilmesi sonucunda yeni tarım alanları sağlanmıştır. Buralarda en çok pamuk, buğday, baklagiller, patates, ayçiçeği, şekerpancarı, pirinç, sebze ve meyve yetiştirilir. Bozkırlarda ve yarı çöllerde ise koyun, keçi, sığır ve at beslenir. Güneyde ipekböcekçiliği de yapılır.
Kazakistan’ın ekonomik açıdan önemli zenginliği madenleridir. Karaganda’da taşkömürü, Hazar Denizi’ne yakın alanlarda petrol, diğer bölgelerde bakır, demir, çinko, kurşun çıkarılır. Buna bağlı olarak çeşitli sanayi kolları, özellikle metalurji ve kimya sanayi gelişmiştir. Önemli sanayi merkezleri Karaganda, Temirtav, Cezkazgan, Balkaş, Altay ve Karatav yöreleridir.