Katar nerede hangi kıtada nasıl bir ülke? tarihi hakkında bilgi

KATAR Asya'nın batısında, İran Körfezinde devlet. Yüzölçümü 22.000 km2, nüfusu 2,639 milyon, başkenti Doha. Katar Arap Yarımadasının doğusunda bir yarımada üzerindedir. Geçmişte göçebe hayvancılıkla geçinen Katar halkının yaşamı, ülkenin büyük bölümünü kaplayan çöllerde petrol bulunmasıyla değişmiştir.


Katar günümüzde 25 Mt petrol üretmekte ve bunun büyük bir bölümü Um Said Limanından dışarı satmaktadır. Yaşam düzeyinin yükselmesiyle ülkeye birçok göçmen gelmiş ve nüfus artmıştır. Halkın çoğu başkent Doha’da yaşar.

Tarih öncesi çağlardan bu yana insanların yaşadığı Katar’ın adına ilk olarak 9. yüzyıl Arap eserlerinde rastlanmıştır. 1868’de yarımadadaki tüm bağımsız emirlikler El Tani hanedanının yönetiminde bir merkezde toplanmış ve bir anlaşmayla İngiltere’ye bağlanmıştır.

1971’de bağımsızlığına kavuşan Katar’da, başbakan ve emirin yeğeni halife bin Ahmet El Tani, Şeyh Ali bin Abdullah El Tani’yi tahttan indirerek yerine geçti ve hukuk düzenine dayanan bir yönetim kurdu.

Eski “dört çeyrek” kuralını kaldırdı. Bu kurala göre devlet gelirleri dört eşit paya bölünüyor, bunun biri emire, biri El Tani ailesine, biri hanedanın yönetimindeki bir “biriktirme fonu”na, biri de ekonomik kalkınmaya ayrılıyordu. Katar, 1974’de tüm petrol şirketlerini de devletleştirdi.