Karınca nedir türleri nelerdir kaç türü vardır nerede yaşar? hakkında bilgi

KARINCA böceklerin zar kanatlılar takımından, eklem bacaklı küçük hayvan (Formicidae). 6.500’den fazla türü vardır. Büyük topluluklar halinde ve sıcak bölgelerde yaşar. Her karınca toplumunun yer altında ortak bir yuvası vardır. Yer üstünde yuva yapan karıncalar da olmakla birlikte bunların da yuvalarının bir bölümü yerin altındadır. Yumurtalar buraya koyulur ve yavrular burada dünyaya getirilir.


Bir yuvada bulunan karıncaların çoğu kısır ve kanatsız olan, işçi adı verilen dişi karıncadır. Yumurta yumurtlayan ve daha iri olan ana karıncaların sayıları oldukça azdır. Erkekleri de azdır ve ancak çiftleşme zamanına kadar yaşarlar. erkeklerle dişi ana karıncalar kanatlıdır, çiftleşmeden sonra kanatlarını kesip atan ana karınca on beş yıl kadar yaşayabilir. Büyük güçlüklere karşın yeni bir yuvayı kurup geliştiren bu ana karıncadır.

Karıncalar, hayvanlar dünyasında iş bölümü en gelişmiş hayvan topluluğudur. Türlerine göre çok değişik işler yaparlar.

Örneğin: Mantar yetiştiren, bitki bitleri büyüten, yol yapan diğer karıncaları yedek besin deposu gibi kullanan karıncalar (bal karıncası), vb. Karıncalar birçok böceklere yem olmalarına karşın (karıncayiyenler, kertenkeleler, karınca aslanları) kendileri de çok sayıda böcekle beslenirler. Doğadaki dengenin korunması açısından karıncaların varlığı önemlidir.