Karın zarı nedir nerededir ne işe yarar? hakkında bilgi

KARIN ZARI karın çeperinin iç yüzünü ve karında organların yüzünü saran yassı kaygan zar. Karnın iç yüzünü kaplayan zarla iç organların yüzünü saran zar pek çok yerde birbirine yapışıktır ve ikisinin birlikte oluşturduğu iki katın arasından organlara ait damarlarla sinirler geçer.


Sindirim borusu, yani mide ve bağırsaklar karından daha uzun olduğundan, kendilerine özgü biçim alarak birtakım eğrilme ve bükülmelere uğrarlar. Bu süreç içinde kendilerini saran karın zarını da birlikte çekip uzatırlar. Bu yüzden karın zarında birtakım kıvrımlar, tümsekler oluşur. Karın boşluğu içindeki sindirim organları da (mide, onikiparmak bağırsağı, ince ve kalın bağırsaklar) karın zarıyla karın çeperine tutunurlar.

Çocuk ana karnında gelişirken karın zarındaki düzensizlikler iç organların yerinde ve konumunda da düzensizliklere yol açabilir. Örneğin, organlardan bazıları normal yapışık olmaları gereken yerden başka yere yapışık olabilir.

Karın zarı iltihabı (peritonit) tehlikeli bir hastalıktır. Karındaki, organlardan herhangi birindeki (apandisit, öd kesesi, fallop boruları) enfeksiyonu diğer organlara da geçirir ve bütün karın çeperinin hastalanmasına yol açabilir. Karın zarı iltihapları yerel olarak belli bir bölümün delinmesiyle de sonuçlanabilirler.