KARLOFÇA ANTLAŞMASI Osmanlı Devleti ile Avusturya, Lehistan, Venedik ve Rusya arasında yapılan antlaşma (1699). Osmanlı imparatorluğu, İkinci Viyana kuşatmasında başarısızlığa uğrayınca (1683), Avusturya, Lehistan, Venedik ve Rusya ile giriştiği savaşlarda bir sonuç alamadı.
Padişah 2. Mustafa kaybedilen yerlerin hiç değilse bir bölümünü geri almadan barış yapmak istemiyordu. Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa ise savaşın her geçen gün Osmanlıların aleyhine döndüğünü gördüğünden padişahı barışa razı etti.
Belgrad yakınlarında Karlofça kasabasında, dört ay süren görüşmelerden sonra Osmanlı Devleti ile Avusturya, Lehistan ve Venedik arasında 25 yıl süreli ayrı antlaşmalar, Rusya ile de 3 yıllık bir ateşkes antlaşması imzalandı.
Bu antlaşmalarla Tameşvar dışında tüm Macaristan ve Erdel ile Hırvatistan’ın bir bölümü Avusturya’ya verildi. Podolya Eyaleti ile Ukrayna Lehistan’a bırakıldı. Korint kenti dışında tüm Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere verildi.
Bu antlaşmalardan bir yıl Sonra (1700) Ruslarla, İstanbul Antlaşması yapıldı. Koşulları çok ağır olan bu iki antlaşmayla Osmanlılar ilk kez önemli ölçüde toprak kaybettiler.