KARAMANOĞULLARI Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra İç Anadolu’da, Konya ve Karaman yöresinde kurulan Türkmen beyliği (13.-15. yüzyıllar). Karamanlılar Oğuzların (Türkmen) Salur ve Afşar boylarındandır.
Bu Türkmenler, Moğol akınları karşısında 13. yüzyılda daha başka Oğuz boyları gibi Anadolu’ya geldiler. Selçuklu Sultanı 1. Keykubat onları Ermenek Bölgesi’ne yerleştirdi (1228). Nure Sufi ve Karaman Bey’den sonra gelen Mehmet Bey Moğollarla iki kez çarpıştı, onları yendi, Konya’yı ele geçirdi.
Selçuklu sarayında resmi dil olan Farsça’yı kaldırarak Türkçe’yi resmi dil yaptı (1277). Ertesi yıl Moğol ve Selçuklu kuvvetleriyle giriştiği yeni bir savaşta yenilerek öldürüldü. Ondan sonra gelenler de Moğollarla çarpışmayı sürdürdüler.
Karamanoğulları da Osmanlılar gibi, yıkılan Selçuklu Devletinin yerini almak istediğinden iki komşu beylik zaman zaman savaşmış, ancak birbirleriyle akrabalık bağları da kurmuşlardır. Batıya doğru gittikçe genişleyip kuvvetlenen Osmanlı Devleti 2. Bayezid zamanında Karamanoğulları Beyliğini ortadan kaldırmıştır (1487).