Karakoyunlular kimdir hangi boydan nerede kuruldu? tarihi hakkında kısa bilgi

KARAKOYUNLULAR Oğuz boylarından biri. 14. yüzyılda Doğu Anadolu’da başkent Erçiş olmak üzere, Erzurum’dan Musul’a kadar olan yerleri kapsayan bir beylik kurdular. Timur’a yenilen Karakoyunluların en ünlü hükümdarı Kara Yusuf, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid’e açmak istediği savaşın başlıca nedenini oluşturur.


Timur’un Osmanlı topraklarına girmesinden az önce Anadolu’yu terkeden Kara Yusuf Suriye’ye kaçtı. Ancak Şam’da tutuklandı. Şam Naibi Şeyh Mahmudi kendisini serbest bırakınca onunla birlikte Mısır Seferi’ne katıldı. Timur'un ölümünden sonra ülkesine dönerek yeniden beyliğini kurdu.

Tebriz’i başkent edinerek 1410’da hükümdarlığını ilan etti ve Irak’ı ele geçirdi. Ondan sonra gelen hükümdarlardan Cihanşah döneminde Karakoyunlu Devleti’nin sınırları Anadolu’dan Horasan’a kadar genişledi.

Cihanşah Osmanlı hükümdarlarından 2. Murad ve Fatih’le iyi ilişkiler kurdu. Ancak geleneksel düşmanları olan Akkoyunlulara 1467’de yenilen Karakoyunlular onların egemenliği altına girdiler.

1473’te Otlukbeli Savaşı’nda Fatih Uzun Hasan’ı yendikten sonra onun elinde tutsak bulunan Karakoyunlu beylerini serbest bıraktıysa da, Karakoyunlular bir daha Anadolu’da siyasi bir birlik o1uşturamadılar.