İtalyan mafyası nedir ne anlama gelir ne zaman ortaya çıktı ne amaçla kurulmuştur?

İtalyan mafyası Sicilya’da yuvalanmış, genellikle iktisadi temele dayanan ve siyasal amaçlara da yönelen karmaşık ve örgütü gizli şebeke. Şantaj, cürüm ve şiddet hareketleri, bu ünlü şebekenin belirgin özellikleridir.


Mafya bir örgüt olarak, Sicilya’da 19. yüzyılda ortaya çıktı. Birbirine düşman sınıfların ya da grupların, bir mücadele aracı olarak, silahlı çeteler beslemeleri ya da bunlara başvurmaları, Mafyanın doğuşuna neden oldu.

Zamanla İtalyan mafyası, çeşitli yollarla siyasal iktidar üstünde baskı kurmak ve ondan ödün koparmak amacıyla, ayaklanma eylemine giren, merkezi idare ve adli yetkilere karşı duran bir kuruluş olarak ortaya çıktı.

İtalyan mafyası kesinlikle “dostların yararına” bir “düzeni” gerçekleştirmek için, meşru otoriteye karşı mücadele eder. Devletin daha gelişmiş mücadele araçlarına sahip olduğu çağımızda Mafyanın gücü kırılmadı ya da kırılmak istenmedi.

Son yıllarda İtalyan mafyası büyük değişikliklere uğradı. Amerikan gangasterliğinin yöntemlerini benimseyen örgüt, Sicilya'daki iktisadi değişmelere paralel olarak çalışma alanını tarım kesiminden kentlere kaydırdı. İtalyan mafyasının eylemleri yazarlara ve sinemacılara konu oldu.