Bilim Kurgu nedir ne anlama gelir ne zaman çıktı öncüleri kimlerdir?

BİLİM KURGU bilimsel kuramları da göz önünde bulundurarak gelecek zamanın yarı hayal, yarı bilimsel biçimde canlandırılması. Bilim kurgu terimi İngilizce science fiction sözcüklerinden gelmektedir. Bilim kurgunun ilk öncüleri 19. yüzyılın sonlarında yaşayan Jules Verne ve H. G. Wells’dir.


20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Bilim kurgu, bu yüzyıldaki büyük keşifler, ortaya atılan kuramlar (Einstein’in bağıllık kuramı) ve uzay yolculukları, Ay’ın fethi gibi olaylarla gelişerek bugünkü aşamaya ulaşmıştır.

Bilim kurgu eserleri daha çok uzun öykü türüne uygundur, ancak bu eserler günümüzde filme alınmakta ya da resimli roman olarak da basılmaktadır. Bu eserlerde olaylar ileriki bir zamanda geçer. Dünya’da büyük gelişmeler olmuş, birçok işin ve mekanizmanın kontrolü bilgisayarlarla sağlanmakta, birçok iş çok gelişmiş robotlar tarafından yapılmaktadır.

İnsanoğlu çok uzak gezegenlere yolculuk edebilmekte, bu gezegenlerde yaşayan canlılarla ilişkide bulunabilmektedir. İnsanlar zaman içinde hareket edebilmekte, geçmiş ya da gelecek zamanlara yolculuk yapabilmektedir. Bu yolculuklarda insanlar olağan üstü gezegenlerle karşılaşmakta, canavarlarla mücadele etmekte, olağanüstü olaylarla okuyucuyu ya da izleyiciyi hayal gücünün sınırlarına ulaştırmaktadır.