Abraham Lincoln kimdir ne zaman yaşadı nasıl öldü? hayatı hakkında bilgi

Abraham Lincoln (1809-1865) Amerikalı devlet adamı. Amerika Birleşik Devletlerinde cumhurbaşkanı olarak Siyahi köleliğini kaldırmasıyla ünlüdür.


Çocukluğu güçlükler içinde geçti. Bir yandan çalışıp bir yandan kendini yetiştirdi, hukuk öğrenimi yaparak avukat oldu. Springfield kentinde değişik avukatlarla ortak olarak çalıştı. Bu sırada siyasete atıldı, 1840’ta Kongre üyeliği için adaylığını koydu.

1846’da seçildi ve iki yıl milletvekili olarak çalıştı. Sonra yeniden avukatlığa döndü. Bir süre sonra köleliğin gündeme gelmesi üzerine yeniden siyasete yöneldi, köleliğin kaldırılması lehinde çalıştı ve Cumhuriyetçi Parti’ye katılarak büyük bir kölelik aleyhtarı kampanyası açtı.

1860 yılında cumhurbaşkanlığına seçilmesi on güney eyaletinin ayrılmasına ve bu yüzden iç savaşın çıkmasına neden oldu. Savaş 1865’de güneyin kesin yenilgisi ve teslimi ile sonuçlandı.

Barışın sağlanmasından beş gün sonra Lincoln Washington’da bir tiyatroda temsil seyrederken, tiyatronun oyuncularından olan fanatik bir ırkçı tarafından vurularak öldürüldü.