Kan grubu nedir nasıl oluşur kaç tane? kısaca özellikleri

KAN GRUBU Alyuvarlarda A ve B olarak adlandırılan iki aglutinojen (antijen) ile plazma ya da serumda bunlara uyan ve aglutinin (iso-aglutinin) olarak adlandırılan antikorların bulunmasına göre saptanan kan türlerinden her biri.


A, B, AB ve 0 diye dört kan grubu vardır. İki ayrı gruptan kan karıştığı zaman birinin aglütinojeni (alyuvarlarda bulunur) diğerinin plazmasındaki aglutinine (antikor) uymuyorsa alyuvarlar bozulur.

A grubundan olan kanda alyuvarlarda A aglütinojeni, plazmada ise anti-B aglütinini bulunur. Yani bir insanın kanında kendi alyuvarlarında bulunmayan aglütinojene zıt bir aglütinin vardır.

Böylece B grubunda anti-A, 0 grubunda hem anti-A, hem anti-B aglütininleri bulunur. AB grubunda ise hiçbir aglütinin yoktur. Bu yüzden bazı gruplar arasında kan nakli yapılamaz. Örneğin A grubundaki bir kimsenin kanı 0 ya da B grubundan bir kimseye verilemez.

Kan gruplarında ayrıca bir de Rh (Rhesus) faktörü işe karışır. Bu faktörün RH negatif ya da pozitif oluşuna göre kanlar arasındaki uygunluk olup olmadığına bakılır.