Kamerun nerede nüfusu ne kadar nasıl bir ülke?

KAMERUN Afrika’da Gine Körfezi’nde devlet. Yüzölçümü 475.442 km2, nüfusu 24,05 milyon, başkenti Yaunde. Kamerun, Gine Körfezi kıyısından kuzeye doğru gittikçe daralarak Çad Gölü’ne kadar uzanır. Güneyde kıyı kesiminin biraz gerisinde volkanik Kamerun Dağı yükselir (4.070 m.). Doğuya ve küzeye doğru tepelerle karışık düzlükler yer alır.


Ülkede ekvator iklimi etkin olduğu için yoğun bir orman örtüsü vardır. Adamaua Dağları’nın bulunduğu orta kesim savanlarla kaplıdır. Kuzeye çıkıldıkça iklim kuraklaşır, bitki örtüsü de bozkır görünümü alır. Değişik etnik gruplardan oluşan nüfus kıyı kesiminde toplanmıştır. İklim bölgelerine göre oranı değişmekle birlikte etkin nüfusun yüzde 80’i tarımla uğraşır.

Ekvatoral bölgelerde orman işletmeciliği (değerli ağaçlar, kauçuk) ve ticari ürün (kakao, kahve, muz, palmiye yağı) üretiminin yanı sıra yiyecek ürünleri de (manyok, darı) yetiştirilir. Ortadaki sayan bölgesinde sığır üretilir. Daha kuzeyde ise pamuk ve yerfıstığı gibi ticari ürünler elde edilir.

Ülkede sanayi gelişmemiş olduğundan ekonomi tarım ürünlerinin dışsatımına dayanır. Dışarıya satılan mallar ülkenin en büyük ekonomik merkezi ve dışsatım limanı olan Duala’dır. 1916’ya kadar Almanya’nın sömürgesi olan Kamerun bu tarihten sonra Fransa ile İngiltere arasında paylaşıldı.

Fransızlara düşen doğu bölgesi 1958’de Kamerun Devleti olarak özerkliğine, 1960’ta da bağımsızlığına kavuştu. 196l’de İngiliz ve Fransızlara ait diğer bölümler de bir referandumla ülkeye katıldı.