Kalsiyum nedir nelerde bulunur ne işe yarar? özellikleri hakkında bilgi

KALSİYUM yumuşak, beyaz renkte, katı bir element. Simgesi Ca, atom numarası 20, atom ağırlığı 40.08, yoğunluğu 1.54, erime derecesi 810 °C. Normal sıcaklıkta suyu ayrıştırır. Havada parlak bir ışıkta yanarak, kalsiyum oksit haline gelir. Bu nedenle doğada saf olarak bulunmaz.


Doğada son derece bol bulunduğundan kalsiyum, toprak alkali metallerin en başta gelenidir. Kalsiyum karbonat (CaCO3) doğadaki kalker kayaların temel öğesidir. Kalsiyum sulfat (CaSO4) doğada alçı taşı halinde bulunur.

Bunun ısıtılıp susuzlaştırılması ile alçı elde edilir. Kalsiyum nitrat Ca (NO3)2 doğada nemli yerlerde mayalanma ile oluşur. Trikalsiyum fosfat Ca3 (PO4)2 kemiklerin bileşiminde bulunur.

Kalsiyum, iskelette billurlar halinde (hidroksiapatit) yer alır. Organizma bu kalsiyumu özellikle sütle ve süt ürünleriyle edinir (günde 600-1.000 mg.). D vitamini bunun bağırsaklarda soğurulmasını kolaylaştırır. Bir miktar kalsiyum dışkı ve idrarla dışarı atılır (24 saatte 250 mg.).

Kandaki kalsiyum oranı (litrede 100 mg.) paratiroit hormonuyla ayarlanır ve sinir sisteminin dengeli çalışmasında önemli rol oynar. Kanda kalsiyum fazlalığı paratiroit bezinin büyümesine, kemik kanserine, D vitamini aşırılığına, fazla süt isteğine, kemik gözenekliliğine yol açar.

Kanda kalsiyum azlığı ise paratiroit bezinin küçülmesine, böbrek yetersizliğine ve kemik erimesine neden olur. Bu durumlarda çeşitli kalsiyum ilaçları kullanılır.

Kalsiyum oksidin bir adı da kireç taşıdır (sönmemiş kireç). Yakıldıktan ve soğutulduktan sonra bunun su ile oluşturulan karışımına sönmüş kireç adı verilir. Sönmüş kireç badana ve harç yapımında kullanılır. Kireçtaşı, kalsit, mermer, tebeşir kalsiyum karbonatın değişik biçimleridir.