Kalay nedir nasıl elde edilir nerelerde kullanılır? kısaca

KALAY beyaz renkte, oldukça yumuşak, katı bir element. Simgesi Sn (Latince stannum’dan). Atom numarası 50, atom ağırlığı 118.7, yoğunluğu 72, erime derecesi 232 °C. İÖ 3. bin yıldan beri tunç yapımında kullanılan kalay, metal olarak 2.000 yıldan bu yana bilinmektedir.


Bilinen metallerin en kolay eriyenidir. Normal sıcaklıkta oksitlenmez. Doğada kalay taşı denen kasiterit (SnO2) halinde bulunan kalay bu filizden ardışık zenginleştirme yöntemleriyle elde edilir. Aşındırıcı etmenlere dayanıklı olmasından ötürü kap kacağın kaplanmasında (kalaylama) kullanıldığı gibi bazı makine parçalarının korunmasında, besin ve ilaç sanayinde ürünlerin korunmasında da kullanılır.

Çeliğin kalayla kaplanması ya daldırma (çelik parçaların erimiş kalaya batırılması) ya da elektroliz yöntemiyle yapılır. Teknikte bir çok alaşımları kullanılır (tunç, basım için harfler, sürtünmeye dayanıklı parçalar. teneke, vb).

Dünya kalay üretimi yılda 200.000-250.000 ton dolayındadır. Bunun yarıdan fazlası Güneydoğu Asya ülkelerince (Malaysiya, Endonezya, Tayland) üretilir. Bu ülkeler içinde Malaysiya dünya üretiminin üçte birini elinde bulundurur. Ayrıca Bolivya, Çin, Rusya ve Avustralya da dünyanın önemli kalay üreticileri
arasındadır.