Kakao nedir nasıl yapılır nasıl bir bitkidir? hakkında bilgi

KAKAO tropikal bölgelerde yetişen ve tohumları çikolata yapımında kullanılan bir ağaç (Theobroma cacao), bu ağacın tohumu ve aynı tohumun öğütülmesiyle elde edilen toz.


Kakao ağacının çiçekleri ana gövdedeki ve yaşlı dallardaki tomurcuklardan çıkar ve her mevsimde açar. Meyvesi körpe hıyar biçiminde ve etlidir. Her meyvede ete gömülü 25-40 kadar tohum bulunur. Ağaç her mevsimde çiçek açtığı için sürekli ürün verir.

Bir ağaçtan yılda 20-60 arasında meyve ve bundan 1-3 kg. tohum alınır. Kakao tanelerinde yüzde 50-60 oranında yağ bulunur. Toz kakao, yağı alınmış tanelerden yapılır. Çikolata yapımında ise yağlı kakao kullanılır.

Yıllık dünya kakao üretimi 1.5 milyon ton dolayındadır. Bunun çoğunu ekvatoral Batı Afrika ülkeleri (Gana, Nijerya, Fildişi Kıyısı, Togo, Kamerun) üretir. Güney Amerika ülkelerinden Brezilya ve Ekvador da kakao üreticisi ülkeler arasındadır. Üretilen kakaonun tamamına yakını gelişmiş ılıman ülkelere satılır.