Kahve nedir nasıl üretilir nasıl bir bitkidir? hakkında bilgi

KAHVE Kökboyasıgiller familyasından bir ağaç (Coffea), bu ağacın meyve çekirdeklerinde bulunan yeşil renkli küçük tohumu ve bu tohumun dövülmüşünden, öğütülmüşünden ya da haşlanmışından yapılan içecek. Kahve, en çok 7-8 m. boyunda bir ağaçtır. Meyveleri kirazı andırır.


İçinde iki çekirdek, her çekirdeğin içinde de birer tohum vardır. Çekirdeklerine kabuklu kahve denir. 100 kg. kabuklu kahveden 15 kg. kahve tanesi çıkar. Çekirdek kahve adıyla satılanlar bu bir yanı yuvarlak, diğer yanı derin yarıklı düz olan yeşilimsi tanelerdir.

Kahvenin birçok türü vardır, kahve olarak üretilen en yaygın türü Coffea arabica’dır. Bu türün anayurdu Doğu Afrika’dır. Oradan Yemen’e, Hindistan’a ve Güney Amerika’ya yayılmıştır. Kahve tanelerini kavurup ezerek toz haline getirdikten sonra biraz suyla pişirip şekerli ya da şekersiz içme alışkanlığı Türkiye’de 16. yüzyılda başlamış, bir ara yasaklanmışsa da (17. yüzyılın ilk yarısı) sonradan serbest bırakılmış ve yaygınlaşmıştır.

Dünya kahve üretimi yılda 5 milyon ton dolayındadır. Yılına göre bunun beşte birinden üçte birine kadarını Brezilya üretir. Onu 500.000 tonla Kolombiya izler. Sonra bazı Afrika ülkeleri (Fildişi Kıyısı, Angola, Uganda, Etiyopya) ve Latin Amerika ülkeleri (Meksika, Salvador, Guatemala) gelir. Üretilen kahvenin büyük bir bölümü sanayileşmiş ülkelere satılır.