Kablo nedir ne işe yarar neden nasıl yapılır? hakkında bilgi

KABLO elektrik akımını ileten ve üzeri yalıtkan bir madde ile kaplı olan tel. Elektrik akımı enerji taşıyabileceği gibi haber de taşıyabilir. Kablolarda çoğunlukla bakırdan yapılmış ince iplik biçiminde metal iletkenler kullanılır.


Bu teller kablonun içinde tek olabileceği gibi birbirinden yalıtılmış birkaç tane de olabilir. Monofaze akımlar için iki, trifaze akımlar için dört telli kablolar kullanılır. Kablonun ve içindeki tellerin kalınlığı geçecek akımın gerilimine ve gücüne göre çeşitli kalınlıkta olabilir.

Elektrik enerjisinin havadan iletiminde çıplak kablo kullanılır, ancak yer altından ya da su içinden geçecek kabloların iyi yalıtılmış olması gerekir.

İçinde iletim gücü yüksek olan elektrolitik bakırdan, alüminyum ve çelikten ya da alüminyum, çelik ve almalek (Alüminyum, magnezyum, silisyum alaşımı) gibi metallerin karışımından teller bulunan kablolar, sıkıştırılmış kağıt ya da suya dayanıklı polivinil, vb. gibi maddelerle yalıtıldıktan sonra bu işte kullanılır.

Bu tür kablolarla 40.000-50.000 V. gerilimde akımlar iletilebilir. 50.000 V.’tan yukarı akımlar için yalıtımın daha başka ve güçlü maddelerle sağlanması gerekir.