Jeotermi nedir nasıl oluşur nerelerde kullanılır? hakkında bilgi

JEOTERMİ yer kabuğunun derinliklerinde oluşan hız. kaynağı kütlelerin yarattığı basınçtır. Yerin içine doğru inildikçe sıcaklık artar. Yeraltından fışkıran sıcak suların ve buharların kaynağı bu sıcaklıktır. Jeotermik enerjiden yararlanabilmek için derinlerdeki ısının bir akışkanla yeryüzüne iletilmesi gerekir. Buna en uygun akışkan sudur. Nitekim doğal olarak fışkıran yüksek sıcaklıkta su buharından yararlanılarak buhar türbinleri çalıştırabilmekte ve elektrik enerjisi elde edilebilmektedir. Ayrıca jeotermik enerjiden serlerin ve konutların ısıtılmasında da doğrudan doğruya yararlanılmaktadır.


Dünyada ilk jeotermi türbini 1904 yılında Orta İtalya’da Toscana’da kuruldu. 1950’lerde Yeni Zelanda ve Japonya’da oldukça yüksek güçlü jeotermik elektrik santralleri hizmete girdi. Japonya’da kurulan Watsuo jeotermik elektrik santrali 20.000 kW gücündedir. Türkiye’de Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Kızıldere köyü yöresinde bulunan yüksek ısılı (200 derece) su buharından yararlanılarak kurulan bir elektrik santrali 1982 yılında hizmete girmiştir.

Günümüzde bütün ülkeler enerji sıkıntısı çektiğinden jeotermik enerjiden yararlanmak için de çaba harcanmaktadır. Yerden derinliğine doğru her 100 metrede sıcaklık bir derece artar. Yerden 6 km derindeki su geçirmez granit bir kayanın altında sıcaklığın 200-300 derece dolayında bulunacağı yapılan sondajlardan anlaşılmıştır. Eğer böyle bir derinliğe birkaç yüz metre aralıklı olarak iki boru salınıp birinden aşağıya su basılarak diğerinden aşağıda ısınan su ya da su buharı çekilecek olursa bir kilometre çapındaki bir alandan yüz yıl boyunca 100.000 kW gücünde bir elektrik santrali çalıştırılabilir.