İzotop nedir nerede kullanılır nasıl bulundu? hakkında bilgi

İZOTOP bir elementin, kimyasal özellikleri özdeş, ancak kütleleri farklı atomlarından her biri. İzotopların varlığı 1912’de kütle tayflarının incelenmesi yoluyla J.J. Thompson ve F.W. Aston tarafından, 1914’de de radyoaktif dizilerin incelenmesi yoluyla Soddy ve Fajans tarafından ortaya çıkarılıp doğrulandı.


İzotoplar, çekirdeklerinde aynı sayıda proton, ancak değişik sayıda nötron bulunan atomlardır. Çekirdeğin çevresinde hepsinde aynı sayıda elektron bulunduğu için kimyasal nitelikleri hemen hemen özdeştir ve bu nedenle tek element sayılırlar.

Bununla birlikte bir elementin izotoplarını birbirinden ayırdetmek icin element simgesinin sol üst yanına kütle sayısı yazılarak ayrılık belirtilir: 160, 180 gibi. Nükleer fizikte aynı elementin değişik izotopları çok farklı nitelikler taşıyabilir.

Çoğu yapay yoldan elde edilen bu izotoplar radyoaktiftir. Bunlar doğal atomlara karıştıklarında moleküllerin yapısında kendilerini belli edeceklerinden tıpta, sanayide ve kimya alanında çok işe yararlar.

Radyoaktif izotoplar tıpta fizyolojik durumların saptanmasına ve bu yoldan hastalıkların tanınmasına yardımcı olurlar. Örneğin radyo-iyot 131, tiroit bezine yerleşerek bu bezin biçimini ve çalışmasını belirler.

İzotopların tedavi alanında önemli uygulama yeri vardır. Örneğin tiroit büyümesinin tedavisinde, ağız yoluyla içten alınarak ya da bazı deri kanserlerinde olduğu gibi dıştan uygulanarak kullanılır.