İzlanda nerede nasıl bir ülke hangi kıtada? hakkında bilgi

İZLANDA Atlas Okyanusunun kuzey bölümünde ada ve aynı ada üzerinde devlet. Yüzölçümü 102.829 km2, nüfusu 362.860, başkenti Reykjavik. İzlanda, Grönland’ın güneydoğusunda, Atlas orta kabartısının kuzey ucu üstünde volkanik bir adadır. Üzerinde günümüzde bile püsküren birçok yanardağ vardır. Bu nedenle ülkede sık sık depremler görülür.


Çok kuzeyde bulunduğu için iklimi de sert olup, orta bölümü buzullarla kaplıdır. Adanın güneybatı kıyısındaki başkent Reykjavik’te Ocak ayı ortalama sıcaklığı 0 °C, Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 11 °C’dir. Yıllık yağış miktarı 900 mm’ye yaklaşır. Hem yağış, hem de soğuk nedeniyle iklimi sürekli nemlidir. Yanardağların varlığı nedeniyle adanın birçok yerinden kaynar sular (gayzer) fışkırır. Bundan bir ölçüde evlerin ısıtılmasında yararlanılır. Ülkede nüfus çok seyrektir (km2. başına 2 kişi). Nüfusun büyük bir çoğunluğu kıyı kesiminde özellikle başkent Reykjavik’te toplanmıştır. Halkın yüzde 90’a yakını kentlerde yaşar.

Doğal koşulların elverişsizliği nedeniyle hayvancılık (sığır, koyun) tarla tarımından daha önemlidir. Ancak halkın asıl ekonomik etkinliği balıkçılıktır. En fazla avlanan ringa ve morina balıkları dışarıya satılmadan önce fabrikalarda işlenerek dondurulur. Bununla birlikte son yıllarda sanayinin geliştirilmesine ve ürünlerin çeşitlendirilmesine önem verilmektedir. Bunun için hidrolik ve jeotermik enerji kaynaklarından yararlanılarak alüminyum metalurjisi ve tekstil sanayileri kurulmaktadır. İzlanda’da halkın yaşam düzeyi diğer Batı Avrupa ülkelerinden aşağı değildir.

İzlanda, geçim kaynağı olan balıkçılık gelirini korumak için avlanma alanını 1972’de 12 milden 50 mile, 1975’de de 50 milden 200 mile çıkarmıştır. Bu nedenle Ingiltere ile aralarında başlayan “Morina Savaşı” İzlanda’nın lehine sonuçlanmıştır. 14. yüzyıldan sonra Danimarka’nın egemenliği altına giren İzlanda, 1944’te bağımsız olmuştur.