İstatistik nedir ne işe yarar neyi inceler? hakkında bilgi

İSTATİSTİK toplumsal belirti ve gelişmeleri sayılara dayanan yöntemler kullanarak izleyen ve inceleyen bilim. İnsan toplumları bir düzene girdikten sonra nüfusun ve yaşam koşullarına ilişkin nesnelerin sayılarla belirlenmesi zorunluluğu doğmuştur.


İlk çağda bile bu bilimin izlerine rastlanır. Bilimin adı da 18. yüzyılda Alman ekonomi bilgini Gottfried Achenwall (1719-1772) tarafından konmuştur. İstatistik, hemen hemen yüz yılı aşkın bir süre yalnız nüfusu ve bazı malların üretimini belirleme alanında kullanıldı.

19. yüzyılın başında Laplace Olasılıkların Çözümsel Kuramı adlı eserinde doğal olguların incelenmesinde istatistiğin oynayabileceği olumlu rolü ortaya koydu. Çeşitli alanlarda olasılık şemalarının uygulamaya konması, o zamana dek yalnız bir deneme yöntemi sayılan istatistiği, aynı türden, bireylere ya da olgulara ilişkin gözlemleri, bir bütüne ait genel ya da özel birtakım nitelikleri kesinlikle ortaya çıkarmak amacıyla bir çeşit inceleme ve sonuca bağlama yöntemi durumuna getirdi.

Yöntem toplu ve büyük sayılara dayandığından her olguya ya da bireye ilişkin özgün nitelikleri ister istemez gözden kaçıracak ve bu nedenle olasılığa bağlı bir ölçüde yanlış payı taşıyacaktır. Çağımızda istatistik yönteminin kullanılmadığı hemen hemen hiç bir bilgi alanı yok gibidir.