İskenderiye nerede hangi ülkede nasıl bir yer? tarihi hakkında bilgi

İSKENDERİYE Mısır’da Akdeniz kıyısında, Nil Deltasının batısında yer alan bir liman kenti. 5,2 milyon nüfusla Mısır'ın Kahire’den sonra ikinci büyük kentidir. Ülkenin önemli sanayi (metalurji, tekstil, kimya, besin) ve ulaştırma merkezlerinden biridir.


Dış ticaretin büyük bir bölümü bu limandan yapılır. Kent kara ve demiryolu ile diğer kentlere bağlı olduğu gibi, bir kanalla doğrudan doruya Nil’e de bağlantılıdır.

İskenderiye İÖ 331 yılında Mısır’ı işgal eden Büyük İskender tarafından kurulmuştur. İskenderiye eskiçağda Akdeniz çevresinin en önemli limanı, en büyük bilim, sanat, kültür ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur.

İÖ 279 yılında limanın açığındaki Faros Adası’nda yaptırılan ünlü deniz feneri yüksekliği ile dünyanın yedi harikasından biri sayılmıştır. Eskiçağın en büyük kitaplığı da bu kentte bulunuyordu.

İskenderiye İÖ 30 yılında Romalılar tarafından ele geçirilerek Mısır eyaletinin başkenti yapıldı. İskenderiye Hıristiyanlığın gelişmesinde de önemli rol oynadı. 642 yılında Halife Ömer zamanında İslam Arap egemenliğine geçerek Mısır’la birlikte Araplaştı.

1517’de Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı, 1798’de Fransızların, 1801'de İngilizlerin işgaline uğradı. Mısır’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılıp bağımsızlığına kavuşmasıyla İskenderiye de Türk egemenliğinden çıktı.