İskambil nedir nasıl bir oyun nasıl ortaya çıktı bulundu?

İSKAMBİL bir yüzünde sayılar ve şekiller bulunan oyun kağıdı destesi ve desteyi meydana getiren kartlardan her biri. Destenin tamamı 52 kağıttan oluşur ve bu 52 kağıt renk ve değer bakımından 4 eşit gruba ayrılır. Her biri 13 kağıttan oluşan renk gruplarından birine maça (pik), birine kupa (kör), birine karo; birine de sinek (trefl) denir.


Her gruptaki 13 kağıdın 10 tanesinin üstünde l’den’ 10’a kadar sayı yazılıdır, üçünde ise resim (papaz, kız, vale) vardır, Ekstra bir kağıt olan. joker bazı oyunlarda (remi, konken, vb.) kullanılır ve elde bulunmayan herhangi bir kağıdın yerini tutar. İskambil kağıtlarının ilk kez ne zaman ve nerede ortaya çıktığına dair fazla bilgi yoktur. 12. yüzyıldan önce kullanıldığına ilişkin herhangi bir belgeye rastlanmaz.

Bazılarına göre satrançtan, bazılarına göre ise fal çubuklarından doğmuştur. Bununla birlikte ilk resimli kartların 15. yüzyılda Avrupa’da yapıldığı bilinmektedir. Başlangıçta, elle yapıldığı için çok pahalı olan iskambil kağıtları basım evlerinde yapılmaya başlanınca ucuzladı.

Bugünkü gibi çapraz çift yüzlü kaplar ilk, kez 1827’de Fransa da yapıldı. Kağıtların arka yüzlerini süslemek de 19. yüzyılda ortaya çıktı. Ancak işaret ve tanıma olanağı bırakmamak için de bu desenlerde ve resimlerde tekdüzelik korundu.

Kağıtlardaki işaretler de günümüze dek büyük değişiklikler geçirdi. Bu değişik kağıtların çok değerli koleksiyonlarına dünyanın birçok müzesinde rastlanır.