Işık nedir nasıl yayılır oluşur yansır? hakkında bilgi

IŞIK cisimleri aydınlatarak görünür hale getiren fiziksel enerji. Bir ışık kaynağından doğarak boşlukta ya da maddi ortamlarda yayılır. Saydam, türdeş ve izotrop ortamlarda düz çizgi (doğru) halinde yol alır. Bir ışık demeti iki ortamı birbirinden ayıran yüzeye düşerse bir bölümü kırılır, bir bölümü yansır. Cisimler, üzerlerine düşen ışığı az çok soğurur ve soğurulan ışık enerjisi ısıya dönüşür.


Işığın bu niteliklerini açıklayan iki kuram vardır. Tanecik kuramına göre ışık, foton denen enerji taneciklerinden ibarettir, ışınlar bu taneciklerin geçtiği yolu gösterir. Fotoelektrik etki ışığın bu tanecikli yapısını doğrulamaktadır.

Buna karşılık tanecik kuramı polarma, girişim (interferans) ve kırınım olgularını açıklayamaz. Bunları ışığın dalga kuramı açıklayabilir. Bu kurama göre ışık elektromanyetik dalgalardan oluşur. Dalga mekaniği bu iki kuramı birleştirmiştir. Buna göre bu iki kuram aynı fiziksel gerçeğin birbirini tamamlayan iki yüzünü tanımlar.

Yani ışık elektromanyetik dalgalar halinde yayılan enerji paketleridir (foton). Bağıllık kuramına göre ışığın yayılma hızı gözlemcinin hareketinden bağımsızdır. Işık boşlukta saniyede 299.792.5 km. hızla yayılır. Bu hız pratikte 3.000 kilometre olarak bilinir. Güneşin yaydığı ışık beyaz ışıktır ve saate, mevsime ve bulunulan enleme göre miktarı ve niteliği değişiktir.

Bu ışık bir prizmadan geçirildiğinde değişik renkte (değişik dalga boyunda) ışınların bileşimi olduğu ortaya çıkar. Söz konusu renkler yağmurdan sonra güneşli havalarda ortaya çıkan gökkuşağında rahatça görülebilir.

Işık, bütün ışınlar arasında gözle görülebilen 0.4 - 0.8 mikron dalga boyundaki elektromanyetik dalgalar demektir. Diğer ışınlar (morötesi, kızılötesi, X ışınları, radyoaktif ışınlar) gözle görülemezler.