İncir nedir nerede yetişir nasıl bir meyvedir? hakkında bilgi

İNCİR çok dallı, yaprakları geniş dilimli, yumuşak iri meyveli bir ağaç (Ficus carica) ve bu ağacın ince kabuklu, yumuşak etli meyvesi. İncir 8-10 m. boyunda, yumuşak odunlu bir ağaçtır. 750’den fazla türü vardır.


Anayurdu Ön Asya ve Anadolu’dur. Çiçekleri birevciklidir. Erkek ve dişi çiçekler, yuvarlak torba biçiminde bir çiçekliğin iç yüzünde çokça sayıda bulunur. Torbanın tabanında “göz” denilen bir delik vardır. İncirin, çiçekleri böyle kapalı bir torba içinde bulunduğu için tozlaşması zordur.

Tozlaşmayı «ilek sineği» (Biaslophaga psenes) denen bir sinek yapar. Sinek, incirin tabanındaki delikten (göz) girip çıkabilecek kadar küçüktür. İçeri girdiğinde çiçeklere sürtündüğünden tozlaşmalarını sağlar. Ancak bahçe incirleri bu türlü tozlaşma ve döllenme olmadan da yemiş yapabilir.

İncir başta Türkiye’nin batı bölgelerinde olmak üzere hemen her yerde yetişir. En çok yetiştiği alan Ege Bölgesi’dir. Elde edilen ürünün büyük bir bölümü taze olarak tüketilir, bir bölümü de kurutularak hem dışarı satılır, hem içeride kullanılır.