İlahi komedya konusu nedir ne anlatır ne zaman yazıldı? hakkında bilgi

İLAHİ KOMEDYA (Divina Commedia) Dante Alighieri'nin şiiri (1307-1321). Bir giriş ile her biri 33 şarkılık üç bölüm (Cehennem, Araf, Cennet) halinde 100 şarkıdan oluşur.


Her şarkıda yaklaşık olarak 130-140 dize bulunur. Şiirin konusu Dante’nin 1300 yılının kutsal haftası boyunca gördüğü bir düştür. Dante düşünde öbür dünyaya gider, Cehennem’de kendisine eskiçağın ünlü Romalı ozanı Virgilius kılavuzluk eder.

Cehennem’in dokuz katını dolaştıktan sonra Araf Dağı’na tırmanır, orada sevgilisi Beatrice ile karşılaşır, Beatrice onu Cennet’e götürür. Dante Cehennemdekilerin çektiği acıyı katı bir gerçekçilikle, daha doğrusu günahkarlara yakıştırdığı cezaların uygulanışını düşündüğü biçimde anlatır.

Araf bir özgürlük ülkesidir. Cennet’se yalnız sevinç, ışık ve uyum yeridir. En katı gerçekçilikle en mistik lirizm’i birleştiren eser ortaçağın tinsel ve şiirsel bir sentezini verir.

Yazıldıktan sonra önce elyazmaları halinde çoğaltılan İlahi Komedya 1472’den itibaren basımevlerinde basılmaya başlandı ve sonraki yüzyıllarda hemen hemen bütün dünya dillerine çevrildi. Başlangıçta adı sadece Komedya iken, l555’te yapılan Venedik baskısında İlahi sıfatı eklendi.