İkona nedir niçin yapılır işe yarar? sanat tarihi ve örnekleri

İKONA tahta üzerine boyama ya da yakma yöntemiyle yapılan dinsel resim. Doğu Hıristiyan kiliselerine özgü olan bu resimler bu kiliselerce mümin ile Tanrı arasında aracılık yapan tanrısal görüntü ve belirtiler olarak nitelenir.


Resimlerdeki yüzlerde görülen donukluk, sadelik ve kendinden geçmişlik, bakışlardaki yoğun durağanlık resme ilahi bir görüntü verir. Bütün ikonalarda, kilisenin sıkı kurallarına uygun bir biçimlilik göze çarpar.

İkonaların başlıca konusu Meryemana ve azizlerdir, bunlar tek tek ya da birçoğu birarada resmedilirler. Kiliseler arasındaki ayrılıktan sonra Doğu kiliselerinde ikona yapımında büyük bir gelişme oldu.

Bizans duvar süsleme sanatından doğan ikona yapımı Rusya, Bulgaristan, Sırbistan, Girit ve Kapadokya’da yaygınlaşarak özgün bir biçim kazandı. İstanbul’da yapılarak 1135 yılında Vladimir’e götürülen Meryem resmi Rus ikona sanatını önemli ölçüde etkilemiştir.

Önceleri resimlere imza atmak yasak olduğundan ikonaları kimlerin yaptığı bilinmiyordu, ancak sonradan Rusya’da bu sanat Novgorod Okulu (12.-14. yy), Suzdal Okulu (12.-13. yy) ve Moskova Okulu (15.-17. yy), gibi az çok değişik kollar halinde gelişme gösterdi ve imzasız yapımlar sürmekle birlikte Andrey Rublev gibi ünlü bazı ikona sanatçıları yetişti.

Moskova’daki Tretyakov Galerisi dünyanın en zengin ikona koleksiyona sahiptir.