İdealizm nedir filozofları temsilcileri kimlerdir? kısaca felsefe örnekleri

İDEALİZM maddeyi insan düşüncesinin yarattığını öne süren ve bilginin temelinin düşünce olduğunu kabul eden felsefe. İdealist filozofların sayıları çok olmakla birlikte temelde hepsinin düşüncesi birdir: Varlık idedir (düşünce). Mutlak olan düşüncedir. Gerçek diye görülen nesneler zihnimizin ürünüdür.


İlk idealist düşünür Eflatun, evrende gerçek varlığın ide (düşünce) olduğunu, nesnelerin ise onun gölgesinden, imgesinden başka bir şey olmadığını savunur. Yeniçağ düşünürlerinden Berkeley daha da ileri gider, “bilincimizin dışında bir varlık yoktur” der.

Descartes, Berkeley, Kant, Fichte, Schellig ve Hegel gibi idealist düşünürlerin bilginin değeri hakkındaki görüşleri şöyle özetlenebilir: Bizim bilgimiz, dış dünyadaki varlıkların ne olduğunu göstermez, ancak onların zihnimizdeki kavramını ifade eder.

Onlar ancak zihnimizin kavradığı biçimde vardırlar. Düşünceyi varlık değil varlığı düşünce belirler. Materyalist felsefe idealizmin tam karşıtıdır, onu eleştirerek varlığın (madde) düşünceden önce geldiğini savunur. Düşüncenin ve dolayısıyla bilginin kaynağı ve konusu da maddedir.