İbni Battuta kimdir seyahatnamesi ne anlatır? coğrafyaya katkıları hakkında bilgi

İBNİ BATTUTA (1304 - 1368 ya da 1377) Arap gezgini ve coğrafyacısı. Tanca’da dünyaya geldi ve iyi bir öğrenim gördü. Genç yaşta dünyayı dolaşmaya başladı. Önce Arap ülkelerini (Kuzey Afrika, Mısır, Hicaz, Suriye, Irak) daha sonra İran’ı, Anadolu’yu gezdi, Altınordu topraklarına gitti (1325 - 1349).


Uzun süre Hindistan’da yaşadı (1333 - 1342). Bir ara buradan Çin’e gidip geldi. Ülkesine döndükten sonra 1352 - 1353 arasında Afrika’da Nijer topraklarını dolaştı. Ünlü Seyahatnamesini 1356 yılında yazıp bitirdi.

Eserinde gezdiği yerler ve bu yerlerin yöneticileri, adet ve gelenekleri hakkında değerli bilgiler vardır. “İbni Battuta Seyahatnamesi”nde 14. yüzyıl Anadolu’su hakkında da önemli gözlemler yer almaktadır.

Batuta’nın bazı yerlere gitmediği halde gitmiş gibi anlattıklarının gerçeği yansıtmayan yanlar bu bilgileri edindiği kimselerden kaynaklanmış olabilir.

Seyahatnamenin Osmanlı döneminde iki ciltlik bir çevirisi yayımlandığı gibi cumhuriyet döneminde de bazı bölümleri çevrilerek yayımlanmıştır.