Yunan mitolojisinde Herakles (Herkül) kimdir efsanesi nedir ne tanrısı? genel bilgi

HERAKLES Yunan mitolojisinde gücün simgesi sayılan yarı tanrı. Latince adı Herkül. Efsaneye göre baş tanrı Zeus ile sevgilisi Alkmene'nin birleşmesinden doğmuştur.


Kıskanç Ana Tanrıça Hera, Herakles’i öldürsünler diye beşiğinin yanına iki yılan koyar, Herakles ikisini de elleriyle boğarak öldürür ve daha çocukluğunda gücü ve soğukkanlılığı ile herkesi şaşırtır.

Gençliği serüvenlerle geçer. Evlenir, çocukları olur. Sonra bir çılgınlık nöbeti sırasında eşini ve çocuklarını öldürür. Bu cinayetinden dolayı tanrılar onu yargılar ve oniki işi başarmaya mahkum ederler.

Bu oniki çetin iş arasında dokuz başlı bir ejderhayı öldürmek, Kalpe ve Abila dağlarını birbirinden ayırmak (Cebelitarık Boğazı’nın iki yanındaki Herkül Sütunları), Tiran Diomedes’i öldürmek, vb. vardır.

Herakles bu işlerin hepsini başarır. Sonra yeniden evlenir. Ancak bu sefer onun çapkınlıklarını kıskanan yeni karısı Deianeira’nın hışmına uğrar. Karısı ona zehirli bir sıvıya batırılmış elbise giydirir.

Herakles acılar içinde kıvranır ve bu acılardan kurtulmak için kendini ateşe atar. Babası Zeus onu Olimpos’a alarak tanrılar arasına katar, ölümsüzleştirir. Bu ölümsüzlük onun kişiliğini oluşturan erkekliğinin, cesaretinin ve kararlılığının ödülüdür.

Güçlülüğün simgesi olan Herakles (Herkül) çağlar boyunca ressamlara ve heykelcilere konu olmuştur.