Irkçılık nedir neden nasıl yapılır? genel bilgi

IRKÇILIK bir ırkın diğer ırklardan üstün ya da aşağı olduğunu savunan kuram. Genellikle bir ulusun başka uluslara egemen olması ya da bir azınlığın köle olarak kullanılması amacına yönelik olarak ortaya atılmıştır.


Özellikle iki dünya savaşı arasındaki dönemde bazı ülkelerde (Almanya, Japonya) fanatik uygulamalara yol açmış. Almanya’da Germen ırkından olmayanlar aşağılanarak, özellikle Yahudilerin yok edilmesi için büyük bir soykırımına girişilmiştir.

Biyolojik açıdan hiç bir ırkın diğerinden üstün olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Uluslar arasında, ancak ekonomik ve kültürel açıdan üstünlük söz konusu olabilir. Günümüzde ırkçılık hiç bir devlette siyasal bir sistem olarak yoktur.

Yalnız Güney Afrika Cumhuriyeti gibi bazı Afrika Devletlerinde azınlıkta olmalarına karşın yönetimi ellerinde bulunduran beyazların ekonomik ve politik çıkarlarını sürdürebilmeleri için uyguladıkları ırk ayırımı (apartheid) vardır.

Bununla birlikte bir çok ülkede ırkçılığı benimseyerek savunan koyu milliyetçi eğilimler görülmektedir. Buna karşılık ırk esasına dayalı devlet kurmak kamu haklarını ırk düşüncesiyle kısmen ya da tamamen ortadan kaldırmak amacıyla eylemde bulunmak hemen hemen her ülkede yasaklanmıştır.