Irk nedir nasıl oluşur belirlenir? çeşitleri biyoloji özellikleri hakkında bilgi

IRK aynı kalıtsal karakterleri taşıyan bireyler topluluğu. Hayvanlar ve bitkiler için olduğu gibi insanlar için de söz konusudur. Ancak bitkilerde ırk yerine çeşit sözcüğü kullanılır. Aralarındaki karakter ayrılığı ne kadar büyük olursa olsun aynı türe bağlı ırklar birbiriyle eşleşebilir ve doğurgan yavrular verir.


Hayvanlarda ırkların oluşumu yabani hayvanların evcilleştirilmesiyle hızlanmış olmakla birlikte başlangıçta çevre koşullarının etkisi altında doğal olarak gerçekleşmiştir. Günümüzde evcilleştirmeden sonraki melezleme ve ıslah çalışmaları sonucunda yalnız kçpek ırklarının sayısı bile yüzleri aşar.

Derinin ve saçın rengi, burun ve kafatası yapısı, yüz görünümü ve boy durumu göz önüne alınarak yeryüzündeki insanların üç ırktan oluştuğu kabul edilir: Beyaz ırk, sarı ırk, kara ırk.

Beyaz ırk ve alt ırkları dünya nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturur. Bu ırklarda ortak özellik olarak deri beyaz, daha doğrusu açık renkli (beyazdan hafif esmere kadar), saçlar düz ya da hafif dalgalı, dudaklar ince, burunlar dar ve çıkıntılıdır.

Uzun boylu Kuzeyliler, Alp tipi denen Orta Avrupalılar, orta boylu, koyu saçlı Akdenizliler, kısa boylu, yuvarlak başlı, tıknaz gövdeli Doğu Avrupalılar beyaz ırka girer.

Sarı ırktan olanlar dünya nüfusunun yüzde kırkını oluşturur. Çinliler, Japonlar, Moğollar, Eskimolar, Kızılderililer bu ırktandır. Kara derililerin sayısı da dünya nüfusunun yüzde onu kadardır. Kara derili, kıvırcık saçlı, kalın dudaklı Siyahiler bu ırkın en tipik örneğidir.

Dünyada saf ırk yoktur. Yüzyıllar boyunca yapılan göçler ve istilalar yüzünden insanlar sürekli olarak birbirleriyle karışmışlardır. Bu karışım günümüzde ulaşım kolaylıkları nedeniyle giderek daha da artmaktadır.