Hunlar kimdir Türk mü ne zaman kuruldu nasıl yıkılmıştır? hakkında bilgi

HUNLAR Asya ve Avrupa’da devlet kuran Türk boyu. İlk Hun devleti İÖ 220 yılında kurulan Büyük Hun İmparatorluğu’dur. Dört yüzyıl yaşayan bu imparatorluğun büyük hakanları Teoman ile onun oğlu Mete’dir.


Oğuz Han da denilen Mete İÖ 209’da başa geçmiş, 35 yıl süren hükümdarlığı sırasında Orta Asya’daki bütün Türk, Moğol, Tunguzları buyruğu altında toplamıştır. Büyük Hun İmparatorluğu’nun egemen olduğu topraklar Hazar Denizi’nden Büyük Okyanus’a, Kuzey Sibirya’dan Tibet’e kadar uzanıyordu. İS. 3. yüzyılda imparatorluk zayıflayarak parçalandı.

Büyük Hun İmparatorluğu dağılmadan önce bazı Hunlar batıya göç ettiler. Bunların bir bölümü İS 4. yüzyılda Hazar Denizi’nin kuzeyinde Ural ve Volga ırmakları arasında devlet kurdular.

Hakanları Balamir Han’dı. Hunlar burada da durmadılar, daha batıya akın ettiler. Gotlarla birleşerek Bizans ve Roma üstüne yürüdüler. 5. yüzyılda kurulan Avrupa Hun Devleti’nin en büyük hükümdarı Attila’dır.

Attila dokuz yıl süren saltanatı sırasında Balkanlar, Galya ve Roma üstüne seferler düzenledi. Bizans
İmparatorluğu’nu haraca bağladı. Attila’nın ansızın ölümüyle de imparatorluk dağıldı.

İmparatorluğu kuran bir avuç Hun, birbirine düşen hükümdarlık varislerinin taht kavgası sonucunda parçalanıp yerli halklar arasına karıştılar ve bir daha devlet kuramadılar.