Hukuk nedir niçin gereklidir özellikleri çeşitleri nelerdir? hakkında bilgi

HUKUK kişilerin birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kuralların tümü. Hukuk kaynağını yasalardan alır. Ancak yasa bulunmayan durumlarda örf ve adete, ahlak kurallarına ve eşdeğerli mahkeme kararlarına bakılarak bir sonuca varılır. Bu arada adalet ve takdir duygusu da gözetilir.


Hukuk kuralları objektif ve geneldir, yani herkese eşit olarak uygulanır. Toplumda düzenin sağlanabilmesi için herkesin bu kurallara uyması gerekir. Hukukun çiğnenmesi daima bir yaptırımla (müeyyide) karşılanır. Bu yaptırım ceza ya da tazminat olabilir.

Hukuk geleneksel bir ayırımla önce kamu hukuku ve özel hukuk olarak ikiye, sonra bunlar da kendi içlerinde birtakım dallara ayrılır.

Özel hukukun başlıca bölümleri Medeni Hukuk, Ticaret Hukuku, Muhakeme Usulü Hukuku ve İcra-İflas Hukuku’dur. Kamu Hukuku ise Anayasa, idare, Ceza ve Devletler Hukuku gibi dallara ayrılır.

Hukuk sistemleri toplumların siyasal yapısına ve geleneklerine göre değişmekle birlikte hepsinde belirli kurum ve kurullarca uygulanır.