Hırvatistan nerede nasıl bir ülke? tarihi hakkında bilgi

HIRVATİSTAN Yugoslavya’da federe cumhuriyet. Yüzölçümü 56.538 km2, Nüfusu 4,076 milyon, Başkenti Zagrep. Federe Cumhuriyetin batısında Slovenya, doğusunda Voyvodina ve Bosna Hersek, kuzeyinde Macaristan, güneyinde Adriyatik Denizi yer alır.


Sava, Tuna ve Drava arasındaki Aşağı Hırvatistan bozkır görünümünde olmasına karşın, batıdaki Yukarı Hırvatistan dağlıktır. Bol yağış alan bu bölgede iklim serttir. Adriyatik kıyılarındaysa Akdeniz iklimi görülür.

Başlıca üretimi tahıl, hidroelektrik, petrol, işlenmiş çeşitli sanayi ürünleridir (tekstil, besin, kimya). Sanayi, ülkenin ikinci büyük kenti olan Zagrep’te ve limanlarda (özellikle Rijeka) yoğundur. Akdeniz kıyısındaki kentler (Split, Dubrovnik, vb.) önemli sayıda turist çekmektedir.

İlk bağımsız Hırvat Devleti 10. yüzyılda bir krallık olarak ortaya çıkmıştır. Sonra 12. yüzyılın başlarında Macar Krallığı’na, 16. yüzyıldan itibaren de doğrudan doğruya Avusturya’ya bağlanan Hırvatistan 1918’de kurulan Yugoslavya Krallığı içinde yer almıştır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında bir faşist özerk Hırvat hükumeti kurulmuşsa da (1941 - 1945) savaş sonrasında federe cumhuriyet olarak günümüzdeki yönetim biçimini almıştır.