Honduras nerede hangi kıtada nasıl bir ülke? coğrafya özellikleri

HONDURAS Orta Amerika da devlet. Yüz ölçümü 112.088 km2. Nüfus 9,265 milyon. Başkent Tegusigalpa. Batıda Salvador ve Guatemala, doğuda Nikaragua ile çevrili bulunan Honduras, dağlık bir ülkedir ve alüvyonlu geniş bir ova ile Antiller Denizi’ne açılır (Honduras Körfezi).


Büyük Okyanus'a ancak dar bir kara şeridi ile bağlıdır. Ülkenin orta bölümünde derin vadilerle yarılmış genellikle volkanik bir dağ kütlesi yer alır. Tropikal iklim nedeniyle alçak eğilimlerde yoğun bir orman örtüsü görülür. Yükseklerde ise ılıman kuşak ormanları yer alır.

Ülkenin yüz ölçümüne göre az olan nüfusun (yoğunluk km.2 başına 32 kişi) Kızılderili, Siyahi ve İspanyolların karışımı olan Melezler oluşturur. Melezler yüksek kesimlerde, Siyahiler ise Antiller Denizi’ne bakan kıyı kesiminde toplanmıştır.

1839 yılında bağımsızlığına kavuşan Honduras’ın büyük ölçüde muz üretimine dayanan ekonomisi çok uluslu Amerikan United Fruit Company’nin denetimi altındadır. Yüksek yerlerde yiyecek ürünlerinin yanı sıra sığır yetiştiriciliği ve kahve üretimi yapılır.

Ülke bağımsızlığını kazandıktan sonra sürekli diktatörlük rejimiyle yönetilmiş, özellikle Tiburcio Carias döneminde (1933-1949) büyük karışıklıklara sahne olmuştur.